Po ostatnich deszczach, w lasach zaroiło się od grzybów i od… grzybiarzy.
Kto lubi potrawy z grzybami (a kto nie lubi?) ten śmiało może się wybrać do staszowskich lasów. Podgrzybki, prawdziwki, kozaki… grzybów jest sporo, grzybiarzy zresztą też, szczególnie w soboty i niedziele.
Sprawdzone przepisy na grzyby marynowane
Wyprawa na grzyby świetnie relaksuje i wzbogaca domową kuchnię. Większe sztuki suszymy a mniejsze marynujemy. Poniżej sprawdzony przepis na grzyby marynowane:
Grzyby marynowane w occie
Młode podgrzybki i prawdziwki obgotowujemy około 20 min w osolonej wodzie (łyżka soli na litr wody), następnie odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie przygotowujemy słoiczki i zalewę do której potrzebujemy:
3 szklanki wody,
1 szklanka octu 10%,
2 łyżeczki soli,
3 łyżeczki cukru,
kilka ziaren pieprzu,
kilka ziarenek ziela angielskiego,
kilka liści laurowych,
cebula pokrojona w krążki, może być także kilka plasterków marchewki, lub papryki, co kto lubi 🙂
Tak przygotowaną zalewę gotujemy około 15 minut. Odsączone grzyby wkładamy do słoików i zalewamy przygotowaną zalewą tak aby grzyby były całkiem zakryte. Słoiki zakręcamy i pasteryzujemy około 20 minut.
Smacznego!