Skarby ze spiżarni

W Zimnowodzie (gm. Bogoria) odbyła się druga edycja „Spiżarni smaków” – kulinarnego konkursu, którego ideą jest premiowanie najciekawszych przetworów na zimę.

Dawniej początek jesieni był czasem, gdy niemal w każdym domu wykonywano duże ilości konfitur, dżemów, marynat czy nalewek. Teraz zwyczaj ten pielęgnują tylko niektóre gospodynie domowe.

– W naszym regionie przetwory owocowo-warzywne własnej roboty są jeszcze na szczęście bardzo popularne – mówi Zofia-Ligia Janda, dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Bogorii – Stąd właśnie wziął się pomysł zorganizowania imprezy, która byłaby okazją do pokazania ogromnego bogactwa receptur i pomysłów, często bardzo oryginalnych, a niekiedy tradycyjnych, przekazywanych z pokolenia na pokolenie.

Autor: Rafał Staszewski
Więcej na stronie Tygodnika Nadwiślańskiego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *