Wielka impreza smaków klasztornych odbyła się w miniony weekend w Rytwianach. Główną nagrodę zdobyły siostry zakonne z Pacanowa. Gościli znani aktorzy i prezenterka Anna Popek.
W miniony weekend w Pustelni Złotego Lasu w Rytwianach odbył się I „Europejski Festiwal Smaków Klasztornych”. W konkursie kulinarnym o „Srebrny Kociołek Kamedulski” udział wzięły zgromadzenia klasztorne z Budzisk, Pacanowa, Sandomierza, Kurozwęk, Kupienina i Przemyśla. Potrawy prezentowały się pysznie, a długie kolejki chętnych, by ich posmakować ustawiały się przed stoiskami. Choć smaki pochodziły zza zamkniętej na co dzień dla publiczności klasztornej klauzury, kucharze i kucharki nie robili tajemnicy z przepisów. A te chciał poznać niejeden uczestnik Festiwalu.
Autor: Agnieszka Kuraś
Pełny tekst na stronie Echo Dnia