Pod Szydłowem rozkręcił wielki szparagowy biznes

Te z Korytnicy w Świętokrzyskiem zamawiają najlepsze restauracje w Krakowie, Katowicach czy Warszawie. Bardzo smakowały też papieżowi Benedyktowi XVI.

Dwanaście lat temu jako jedyny w województwie świętokrzyskim wziął się za „egzotyczną” uprawę szparagów. Dziś jego towar gości na stołach najlepszych restauracyjnych marek w kraju. Szparagi z Korytnicy jadł papież Benedykt XVI oraz premier Litwy. Kim jest człowiek, który je uprawia?

Kiedy zaczynał – wielu pukało się w głowę. On sam z jednej strony nie wiedział, co go czeka z drugiej był przekonany, że musi się udać, że trzeba spróbować. Dziś święci laury i uznanie wśród odbiorców. To Sławomir Suchojad ze „złotej dziesiątki” konkursu Rolnik Roku 2012. Nam opowiedział, o papieskim zamówieniu o wymaganiach z Wierzynka i małżeństwach zrodzonych na szparagowym polu.

Autor: Marcin Jarosz
Pełny tekst na stronie Echo Dnia