Mniej karpi. Są też droższe

W tym roku karpi jest mniej nawet o 20 procent w porównaniu do ubiegłego roku. Właściciele stawów hodowlanych mówią, że wpłynęła na to tegoroczna pogoda.

Chłodna wiosna i jesień spowodowały, że ryby nie rosły w normalnym tempie. Dlatego są lżejsze średnio od 15 do 20 procent. Jak powiedział Wacław Szczoczarz, właściciel gospodarstwa rybackiego w Rytwianach, zanim karpie trafi do sprzedaży hoduje się je przez 3 lata.

Jego zdaniem przy zakupach, najlepiej wybierać karpie średniej wielkości, ważące ok. półtora kilograma, gdyż zbyt duże mogą być obrośnięte tłuszczem.

W związku ze zmniejszoną ilością ryb, w tym roku wzrosły ich ceny. W gospodarstwie rybackim za kilogram w detalu zapłacić należy 13 zł, w sklepach jest trochę drożej.

Grażyna Szlęzak-Wójcik
Źródło: Radio Kielce

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *