Karp ściągnął tłumy

Prawdziwe oblężenie przeżywały w niedzielne popołudnie Rytwiany. Już po raz czwarty odbywał się tutaj festyn promujący karpia z miejscowych hodowli, który – według znawców – posiada wyjątkowe i rozpoznawalne walory smakowe.

Każdy mógł się o tym przekonać sam, bo w trakcie imprezy nie brakowało okazji do degustacji królewskiej ryby, przyrządzanej i podawanej na dziesiątki różnych sposobów. Siedem reprezentacji (koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia i rady sołeckie) przystąpiło do konkursu na najlepszą potrawę z karpia.

– Dla wielu osób konkursowe potrawy mogły być zaskoczeniem – mówi wójt Rytwian Grzegorz Forkasiewicz. Okazało się bowiem, że rybą można przygotować w sposób zupełnie oryginalny, nadziewając ją np. egzotycznymi owocami.

Konkursowa komisja pierwsze miejsce przyznała specjałom zgłoszonym przez Koło Gospodyń Wiejskich z Sichowa Małego. Drugie miejsce wywalczyło KGW ze Święcicy, występujące razem ze Stowarzyszeniem „Wspólne dobro naszej wsi”. Trzecie, równorzędne miejsce postanowiono przyznać wszystkim pozostałym uczestnikom konkursu. Gospodarstwo Rybackie w Rytwianach, działające na akwenach założonych prawie sto lat temu przez Radziwiłłów, dostarcza ryby na rynki polskie, ale i zagraniczne np. do Niemiec i Szwecji. Marka produktu jest już dobrze znana i ma swoich wiernych amatorów.

Być może już niebawem promocja ryb z tego regionu ruszy na znacznie większą skalę. Niedawno zawiązała się Lokalna Grupa Działania „Świętokrzyski Karp”, która złożyła już w ministerstwie przygotowaną strategię rozwoju. Jeśli resort ją zaakceptuje otworzy to drogę szerokiemu strumieniowi unijnych dotacji.

-Za te pieniądze chcielibyśmy realizować różnego rodzaju projekty rybackie, a także, jeśli okaże się to możliwe, stworzyć w Rytwianach centrum promocji karpia o zasięgu ponadlokalnym – mówi Wacław Szczoczarz, prezes LGD „Świętokrzyski karp” i zarazem gospodarz rytwiańskich stawów.

Powstałą grupa zrzesza hodowców z gmin: Połaniec, Osiek, Stopnica, Szydłów, Raków, Oleśnica, Rytwiany, Busko, Gnojono i Wiślicka, produkujących rocznie około tysiąca ton karpia.

Autor: Rafał Staszewski
Źródło: Tygodnik Nadwiślański Nr 26 (1520), z dn. 1 lipca 2010 r.
za: www.rytwiany.com.pl