Karp z Rytwian wygrywa w Warszawie

W niedzielę, 20 września w warszawskich Ogrodach Frascati odbył się finał prezentacji gmin Ekologiczna Gmina 2009. Województwo świętokrzyskie reprezentowane było przez gminę Rytwiany.

Gmina Rytwiany prezentowała swoje walory poprzez stoisko, na którym, oprócz materiałów promocyjnych nie zabrakło lokalnych przysmaków w postaci wędlin, warzyw, karpia wędzonego i w galarecie, serów, wiejskiego chleba, miodów a także... orzechówki. Wszystko to warszawiacy mogli degustować a przy tym posłuchać śpiewu zespołu „Sichowianie” z Sichowa Małego.

Podczas finału akcji „Ekologiczna Gmina 2009” odbył się m.in. konkurs na najlepszą potrawę regionalną. Rytwiany do konkursu zgłosiły rytwiańskiego karpia wędzonego, przygotowanego przez Andrzeja Wójcickiego z Gospodarstwa Rybackiego Wacława Szczoczarza w Rytwianach. Walory smakowe karpia z Rytwian docenili jurorzy przyznając mu I miejsce. A przepis na jego wykonanie jest niezwykle prosty:

Rytwiański karp wędzony
Karpia oczyścić, opłukać, pokroić na dzwonka (2-3 cm) i posolić. Wędzić około 4 godzin.

Już po raz drugi karp z Rytwian wygrywa prestiżową nagrodę. W 2007 r. w konkursie wojewody świętokrzyskiego na wigilijną potrawę świąteczną zwyciężył "Rytwiański karp w galarecie" przyrządzony przez Irenę Pogorzelską ze Święcicy.


Na stoisku gminy Rytwiany można było popróbować regionalnych potraw.

Stoisko gminy Rytwiany.

Zespół obrzędowo - śpiewaczy "Sichowianie" z Sichowa Małego.

Wójt Grzegorz Forkasiewicz dziękuje za wyróżnienie rytwiańskiego karpia wędzonego.

Zdjęcia:
www.rdc.pl
www.rytwiany.com.pl

Więcej informacji i zdjęć na stronach:
www.rytwiany.com.pl
www.rdc.pl