Swojskie smaki nagrodzone

„Świętokrzyskie włochatki” zachwyciły jurorów kulinarnego konkursu wojewody, i miały niezwykle silną konkurencję.

Maciej Musiał i Norbert Wróbel reprezentujący restaurację Victoria hotelu Łysogóry zwyciężyli w konkursie wojewody świętokrzyskiego „Restauracja z kuchnią regionalną”.

Na przystawkę zaproponowali kładzione kluski z ciasta z tartych ziemniaków okraszonych boczkiem, słoniną i cebulką i posypane białym serem i szczypiorem. Młody mistrz kuchni z Victorii powiedział, że przygotował dawne tradycyjne potrawy, jakie robiła jego babcia. Przystawka „świętokrzyskie włochatki” zachwyciła jurorów smakiem, ale też wyglądem, bowiem ziemniaczane kluseczki miały wokół siebie utworzone charakterystyczne włoski z tartych ziemniaków. Za doskonałą uznano też „gęś babci Leokadii”, podaną na kapuście z grzybami (były to borowiki i rydze), z ziemniakami i sosem z szydłowskich śliwek, winnych jabłek i miodu.

[…]

KUCHNIA PEŁNA SMAKÓW

– Świętokrzyska kuchnia pełna jest dobrych smaków. Włochatki to potrawa tradycyjna, bardzo prosta, ale odpowiednio podana staje się wykwintnym daniem. Wiele zaprezentowanych potraw zasługuje na uwagę. Mógłbym polecić sandacza z restauracji Dersław w Połańcu, najlepszy kugel jaki jadłem, z Ośrodka Wypoczynkowego Afor w Borkowie, czy wątróbkę z pałacu w Kurozwękach. Cieszy to, że pojawiają się potrawy z dziczyzny i jagnięcina, macie taki rarytas jak potrawy z mięsa bizona. To warto wykorzystywać – mówi Robert Sowa.

Pełny tekst w dzisiejszym wydaniu i na stronie Echo Dnia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *