W dniu 3 grudnia br. w Zespole Szkół w Staszowie, zostało zorganizowane seminarium z udziałem osób działających w obszarach produkcji i przetwórstwa żywności, na terenie powiatu staszowskiego.
Poszczególne firmy jak również stowarzyszenia, zorganizowały degustacje własnych produktów. Był m.in. karp wędzony i wino z Rytwian, wędzone śliwki szydłowskie i śliwowica z Szydłowa, szparagi w occie z Korytnicy, pieczywo F.H.P. „Poemat” Zofii Kwiecień ze Staszowa i wypieki piekarni B. i M. Sroka z Woli Wiśniowskiej. Atrakcyjnie prezentowały się stoiska gospodarstw agroturystycznych z Korytnicy, Kotuszowa i Jasienia. Atrakcyjną ekspozycję przygotowali uczniowie Zespołu Szkół Rolniczych w Sichowie Dużym. Nie zabrakło wędlin z Zakładu Uboju i Produkcji Wędlin Wiesław Dyl z Czajkowa oraz Zakładu Uboju i Produkcji Wędlin „Gajek” z Woli Wiśniowskiej. Wyroby te degustowano po zakończeniu seminarium.
Swoją ekspozycje przygotowali uczniowie Zespołu Szkół Rolniczych w Sichowie Dużym na czele z Marią Lipiec – nauczycielką praktycznej nauki zawodu.
Seminarium otworzył starosta staszowski Romuald Garczewski, a w programie spotkania znalazły się cztery wystąpienia:
– „Żywność o uznanej jakości oraz uczestnictwo producentów w systemach jakości żywności” – referował Paweł Zagaja z Departamentu Rozwoju Obszarów Wiejskich i Środowiska w Urzędzie Marszałkowskim,
– „Wymagania weterynaryjne dotyczące produkcji żywności naturalnej, lokalnej i tradycyjnej pochodzenia zwierzęcego” – referowali: Mariusz Gwardian – zastępca wojewódzkiego lekarza weterynarii i Barbara Lech-Zych – wojewódzki inspektor weterynaryjny ds. higieny środków spożywczych,
– „Wymagania sanitarne dotyczące produkcji żywności naturalnej, lokalnej i tradycyjnej pochodzenia zwierzęcego” – referowała Dorota Szyszka z Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Staszowie,
– „Europejska Sieć Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, szansą na stworzenie rynku żywności naturalnej” – referowała Barbara Kubiec-Govender z Departamentu Rozwoju Obszarów Wiejskich i Środowiska w Urzędzie Marszałkowskim.
Śliwki wędzone i śliwowica z Szydłowa, karp wędzony i wino z Rytwian, szparagi w occie z Korytnicy.
Poprzez organizację seminarium powiat staszowski dołączył do inicjatywy Sejmiku Województwa Świętokrzyskiego, który rok temu podjął uchwałę w sprawie przystąpienia Województwa Świętokrzyskiego do Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego. Celem członkostwa w Sieci jest rozwój naszego regionu, poprzez promocję lokalnej i tradycyjnej żywności, która powinna stanowić jedną z głównych zachęt dla potencjalnego turysty do odwiedzenia ziemi świętokrzyskiej.
Docelowo, członkami Sieci na szczeblu lokalnym mogą być restauratorzy, producenci żywności oraz jej przetwórcy, a także inni przedsiębiorcy z sektora żywności, których produkcja bazuje na surowcach wytwarzanych w danym regionie.
Oprac. na podstawie tekstu i zdjęć Jana Mazanki: www.staszowski.eu