W tym roku świątecznego karpia nie powinno zabraknąć. W gospodarstwie rybackim w Rytwianach magazyny są pełne, ale z zakupem nie warto czekać do ostatniej chwili.
Sezon na karpia właśnie wkracza w szczytowa fazę. Mimo dość dużej konkurencji wśród gatunków ryb, to właśnie karp królował będzie na wigilijnej wieczerzy w wielu polskich domach. Chętnych z każdym dniem przybywa dlatego gospodarstwa rybackie przeżywają oblężenie kupujących.
W Rytwianach już w pierwszej połowie listopada karpie wylądowały w specjalnych magazynach. Z dużych i głębokich stawów zostały odłowione do mniejszych zbiorników o dużym przepływie. Wszystko po to, aby je dodatkowo przepłukać i aby były „pod ręką”. W tym roku w gospodarstwie rybackim w Rytwianach do wzięcia jest kilkadziesiąt ton karpia.
Autor: MJR
Pełny tekst na stronie Echo Dnia
Czytaj także:
Rytwiański karp poleca się na świąteczny stół!
Rytwiański karp w galarecie – przepis