Rytwiański karp w galarecie

Rytwiański karp w galarecie wg przepisu pani Ireny Pogorzelskiej ze Święcicy (gm. Rytwiany) zdobył pierwsze miejsce w konkursie wojewody świętokrzyskiego pn. "Świętokrzyska potrawa świąteczna" w 2007 r. A może by tak przyrządzić taką rybkę na święta? Podajemy przepis.

Potrawy regionalne Ziemi Staszowskiej

Oto przepis:

RYTWIAŃSKI KARP W GALARECIE

Karp w galarecie przepis

Składniki:
- 1 kg karpia,
- 80 g suszonych śliwek bez pestek,
- 50 g rodzynek,
- 5 średnich cebul,
- 3 szklanki wody,
- 5 ziarenek ziela angielskiego,
- 2 listki laurowe,
- 1 pęczek włoszczyzny bez kapusty (2 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera , natka pietruszki),
- liście bobkowe (laurowe),
- odrobina białego wina,
- sól, pieprz, cukier do smaku,
- 1 małe opakowanie żelatyny,
- sok z cytryny do smaku.

Wykonanie:
Cebulę obrać, opłukać, skroić w grube kawałki, zalać wrzącą, osoloną wodą. Dodać oczyszczone warzywa i ugotować. Oczyszczonego i wypatroszonego karpia umyć i pokroić w dzwonka, włożyć do wywaru i gotować 20 min na wolnym ogniu. Po wystudzeniu usunąć bardzo delikatnie ości. Śliwki i rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie i odcedzić. Rybę ułożyć na głębokim półmisku, udekorować – między dzwonka włożyć śliwki i rodzynki. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Pod koniec gotowania dodać namoczoną żelatynę doprawić do smaku, przecedzić przez sito i zalać karpia.

A oto prosty sposób na karpia wędzonego, który zdobył pierwsze miejsce na potrawę regionalną w ramach konkursu "Ekologiczna gmina 2009" w Warszawie:

RYTWIAŃSKI KARP WĘDZONY
Karpia oczyścić, opłukać, pokroić na dzwonka ( 2-3 cm), posolić. Wędzić około 4 godzin.

Źródło: www.rytwiany.com.pl

Chcesz coś bezpłatnie dodać, zmienić, zaktualizować? Napisz: admin@staszowskie.pl